Geplaatst op
Het komt nog regelmatig voor dat er reden is om een schadevergoeding te eisen van iemand. Dit kan juridisch gezien soms wel en soms niet. In deze blog gaan we kijken wanneer er een reden zou kunnen zijn om een schadevergoeding te eisen.
Wanneer?
Wil je aanspraak maken op een schadevergoeding? Dan moet je voldoen aan de volgende eisen: je moet echt schade hebben. Wanneer je het slachtoffer wordt van een ongeval, maar hier geen schade aan overhoudt, dan kun je dus geen aanspraak maken op een eventuele schadevergoeding. Een ander moet aansprakelijk zijn voor het ongeval. Dit hoeft niet altijd diegene te zijn die het ongeval heeft veroorzaakt. Je moet kunnen aantonen dat er een verband zit tussen het ongeval en de geleden schade.
Welke schade komt in aanmerking?
Volgens de wet kan een schadevergoeding alleen gevorderd worden voor vermogensschade en schade waarvan de wet zegt dat zij mogelijk aanspraak maken op een eventuele schadevergoeding. Bij vermogensschade komen de volgende punten in aanmerking voor de vergoeding: geleden verlies, misgelopen winst, kosten ter voorkoming of beperking schade, kosten bij het vaststellen van de schade, kosten ter vaststelling van aansprakelijkheid en kosten van voldoening buiten rechte.
Schadevergoeding claimen?
Wanneer je recht zou hebben op de schadevergoeding, dan kan je deze claimen wanneer je de tegenpartij aansprakelijk stelt. Wanneer deze aansprakelijkheid erkend is, kan je beginnen met het berekenen van de geleden schade. De schadevergoeding wordt opgebouwd door het geldbedrag voor verschillende schade posten bij elkaar op te tellen. Het bedrag waar je op uit komt dien je in bij de verzekeraar van de tegenpartij. Het lijkt niet zo moeilijk maar het berekenen van de totale schade is dus wel lastig. Er zijn heel veel posten die door veel mensen regelmatig over het hoofd worden gezien. De schade die je berekend hebt valt dan lager uit dan dat die eigenlijk is. Daarom adviseren we je om altijd een rechtsbijstand in te schakelen bij letselschade.