Geplaatst op
Een merknaam is de officiële naam voor jouw product, dienst of organisatie.
Het onderscheid je van concurrenten en laat mensen weten bij welk bedrijf ze terecht kunnen voor een bepaald product of service. In deze blog leggen we verder uit wat een merknaam is en beantwoorden we enkele vragen die mensen vaak hebben. Bijvoorbeeld: Hoe kun je een merknaam registreren?
Verschil tussen merknaam en bedrijfsnaam
Een merknaam is niet per se de naam van je organisatie. Het is zoals boven gezegd, de naam van je product, dienst of organisatie. Voor bedrijven die veel verschillende producten verkopen is dit logisch. Denk bijvoorbeeld eens aan de onderneming AbInBev, waarschijnlijk zegt deze naam je niets. Zij zijn het bedrijf achter Corona maar ook Bud, Hertog Jan en Jupiler. Deze bieren zijn dus de merknamen van AbInBev.
Waarom een merknaam registreren?
Het is zeer belangrijk dat je een merknaam registreert. Hier kun je verschillende instanties voor inschakelen. Je registreert de merknaam door deze in te schrijven in het merkenregister. Eerst wordt er onderzoek gedaan naar oudere registraties. Een merknaam mag namelijk natuurlijk niet hetzelfde zijn als een bestaand merk. Daarna wordt hij geclassificeerd wat inhoudt dat wordt bepaald in wat voor categorie het merk valt. Na deze eerste stappen kan het merknaam officieel worden ingediend om te controleren op juridische conflicten. De merknaam wordt bijvoorbeeld beoordeeld op absolute gronden en formele vereisten. Vervolgens komt hier een wettelijk bezwaartermijn op. Als alles klopt, wordt het merk in het merkenregister ingeschreven.
Merkverwatering
Een beetje een gekke term maar merkverwatering is iets dat je absoluut wilt hebben. Dit is namelijk het fenomeen wanneer het publiek een merknaam gaat gebruiken voor een product. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Vaseline. Dit was oorspronkelijk een merknaam van Unilever voor het product maar is door het publiek opgenomen in het woordenboek. Unilever heeft nog steeds de rechten voor dit merknaam waardoor concurrenten “vaseline” niet als vaseline kunnen verkopen.