NBV Site

Wat zijn de voordelen van een stichting?

Geplaatst op

Een stichting is om verschillende redenen een interessante rechtsvorm. Wij benoemen de belangrijkste voordelen van het oprichten van een stichting.

Wat is een stichting?

Om de voordelen van een stichting te benoemen is het belangrijk eerst te schetsen wat een stichting precies is. Een stichting is een ondernemingsvorm met een maatschappelijk of sociaal doel en is niet gericht op het maken van winst. Eventuele winst hoort gebruikt te worden om het gestelde doel te bereiken.

Minder aansprakelijkheid

De risico’s en aansprakelijkheid zijn bij een stichting beperkt. Een stichting is een rechtspersoon, wat inhoudt dat de stichting alle plichten draagt. Mocht het financieel misgaan, dan zijn de bestuurders beschermd en kunnen er geen claims worden gelegd op het privé vermogen van een bestuurder. De stichting gaat in dit geval failliet.

De flexibiliteit van een stichting

Onder een stichting zijn allerlei activiteiten onder te brengen. Vaak heeft een stichting een goede naam, bijvoorbeeld als een goed doel. Een stichting kan ook als onderneming worden opgericht, bijvoorbeeld in het geval van een school. Een stichting heeft namelijk geen leden, maar kan wel gewoon personeel aannemen. De bestuursleden kunnen een vergoeding ontvangen voor het werk dat ze verrichten. Zo kan het zijn dat de bestuurder zichzelf betaalt als werknemer. Door de flexibiliteit van de rechtsvorm maken grote bedrijven ook vaak gebruik van de voordelen van een stichting, bijvoorbeeld de beperkte aansprakelijkheid. Extra voordeel is de goede reputatie van een stichting in de samenleving, ondanks dat er vaak geen nobel doel wordt nagestreefd.

Een stichting is eenvoudig op te zetten

Een ander voordeel van een stichting is de eenvoud van de oprichting. Een stichting oprichten kan tegenwoordig eenvoudig en snel online gerealiseerd worden. Het oprichten vraagt wel om enige voorbereiding, zo is het belangrijk om van tevoren na te denken over een naam, doelstellingen en vorm van financiering. Vervolgens worden de akte van oprichting, de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK) en alle notariële verplichtingen geregeld via de uitvoerende partij.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden